Dwarsfluit spelen

Dwarsfluitspelen wordt van harte aanbevolen door oud-lid van Hofstads Jeugdorkest:

– Eline van Esch, solo-fluitiste van het Residentieorkest.

Gemiddeld beginnen kinderen met dwarsfluitspelen tussen 8 en 12 jaar. De orkestacademie beschikt over een enkele dwarsfluiten (gebogen kop voor jonge kinderen is ook beschikbaar) en deze worden een half jaar gratis ter beschikking gesteld (zolang de voorraad strekt) als je inschrijft voor een introductieopleiding van 18 lessen. De orkestacademie werkt samen met de volgende dwarsfluitdocenten die lesgeven in diverse Haagse regio’s:

  • Mirjam Teepe
  • Nelleke van Vliet
  • Else Schaay
  • Jeanne van der Linden
  • Riëtte Beumer (Delft)

Onze coördinator houtblazers (Mirjam Teepe) helpt je graag bij het vinden van een geschikte docent of als je andere vragen over dwarsfluitspelen hebt. Contact via email : hout@orkestacademie.nl

Wil je direct inschrijven voor een introductieopleiding dwarsfluit? Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in. Als je het aanmeldformulier hebt opgestuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorger, inclusief lesdag/tijd.

Kennismaken met de dwarsfluit

Instructiefilmpje  dwarsfluitspelen

Informatie over dwarsfluit

Héél vroeger was er al een “dwarsfluit”; die bestond toen uit holle stukken bot, bamboe, hout of ivoor met een paar gaatjes erin. De fluit werd toen niet bespeeld om concerten te geven, nee, de schelle klank diende om vijanden en boze geesten te verjagen en signalen aan elkaar door te geven. Tegenwoordig heeft de dwarsfluit 16 gaten en, dankzij het slimme kleppensysteem, heb je aan 10 vingers genoeg om al die 16 gaten open en dicht te krijgen.

Het was Theobald Boehm die dit uitgevonden heeft in 1832. Toen het instrument zich verder ontwikkelde, zijn ook de materialen verbeterd, en nu zie je alleen verzilverde, zilveren en, als je héél rijk bent, gouden (!!) dwarsfluiten.

De metalen dwarsfluit behoort nog steeds tot de “houten” blaasinstrumenten omdat men vroeger altijd op houten dwarsfluiten speelde. Tegenwoordig speelt men toch ook weer vaak op de “houten” dwarsfluit omdat de klank mooier mengt met de andere houten blaasinstrumenten van het symfonieorkest.

De dwarsfluit is een populair instrument, door haar ranke/slanke verschijning, maar vooral vanwege de mooie en veelzijdige klank. Zo kan hij warm en fluweelzacht klinken, maar ook hoog, hard en fel. Een ander familielid is de altfluit. Deze is weer groter dan de gewone fluit en klinkt daardoor lager. De opa van de fluitenfamilie is de basfluit. Hij is de grootste, en klinkt een oktaaf (8 tonen) lager dan een gewone fluit. De dwarsfluit klinkt heel mooi samen met andere instrumenten en er zijn vele muziekstukken geschreven door bekende componisten. Ook klinken dwarsfluiten samen heel mooi.

Naast de klassieke muziek kun je ook andere muziekstijlen spelen op de dwarsfluit zoals jazz, pop, musical, volksmuziek enz.! De dwarsfluit komt vaak voor in volksverhalen en sprookjes, zoals dat van de Rattenvanger van Hamelen: door op zijn fluit te blazen lokt hij de ratten de stad uit!

keyboard_arrow_up