Fiddlekids

Fiddlekids.nl is een samenwerkingsverband van ca. 25 viooldocenten in de regio Haaglanden, de orkestacademie van Hofstads Jeugdorkest, en faciliteert jonge kinderen in de leeftijd van ca.4-8 jaar viool te leren spelen. Het fiddlekids programma begint met een kennismakingscursus van 18 wekelijkse lessen (ca. 5 maanden). 

Om zoveel mogelijk jonge kinderen een kans te bieden viool of altviool te leren spelen werkt Fiddlekids.nl op basis van het volgende laagdrempelig principe:

* De kennismakings betreft 18 lessen van drie kwartier of een uur  in groepjes van 2-3 kinderen voor een prijs van € 270, inclusief huur van het instrument. Indien individuele les gewenst is geldt een tarief van € 360 voor 1/2 uur les per week. Voor kinderen met een ooievaarspas geldt een kortingsregeling.

* Fiddlekids.nl stelt aan de kinderen een viool (of altviool) ter beschikking beginnend bij 1/16 viool (v.a. ca. 4 jaar) t/m 3/4 viool (ca. 12 jaar). De violen die Fiddlekids.nl gebruikt zijn van degelijk "Europees" fabrikaat, inclusief schoudersteun, strijkstok, hars en kist. Na afloop van de kennismakingscursus geldt een huur van € 60 per jaar. De verhuur van violen, altviolen (t/m 14") en celli loopt per 1/10/2018 via Strijkinstrumentenshop.nl.

Indien gewenst is het mogelijk tijdens de cursus extra lessen met de docent overeen te komen. Dit dient dan door de ouders en de betreffende docent overeengekomen- en afgerekend te worden. Nadat de kennismakings van 18 wekelijkse lessen is beëindigd kan de leerling de lessen voortzetten bij de docent en kan het instrument in bruikleen blijven totdat het kind aan een hele (4/4) viool toe is.

Een proefles voorafgaand aan de inschijving bij fiddlekids kan geregeld worden. Er kan echter niet gegarandeerd worden dat de uiteindelijke plaatsing bij dezelfde docent plaatsvindt. Een en ander hangt samen met de te vormen groepjes, waarbij rekening wordt gehouden met regio, leeftijd en lesmethode.

Sinds het eerste Fiddlekids project in september 2009 hebben reeds 250 kinderen deelgenomen aan het Fiddlekids programma en spelen er reeds 50-60 kinderen mee in een van de orkesten van Hofstads Jeugdorkest! Gemiddeld kunnen kinderen na 1-3 vioolles instromen in het strijkorkest van Hofstads Jeugdorkest (7-10 jaar), waar zij samen met andere kinderen op cello, alviool en contrabas wekelijks op zaterdagmiddag muciseren onder de bezielende leiding van dirigente Nicoline de Waal-Asberg.

Lessen

Groeps- of individeule les zijn mogelijk op de volgende locaties:

 • Dalton Scholengemeenschap, Aronskelkweg 1 Den Haag, waar onze viooldocenten Laura Keuzenkamp en Diana Byazarti op zaterdagen lesgeven. Juf Diana heeft nog plaats voor nieuwe vioolleerlingen!
 • De Suzuki Muziekschool, Den Haag, Voorburg & Rijswijk, waar onze muziekdocente/dirigente Nicoline de Waal-Asberg les geeft op viool, cello en contrabas volgens de Suzuki methode. Zie : www.suzukimusicschool.nl.
 • Strijkdomein, Piet Heinplein 50 te Den Haag, waar de viooldocenten Laura Keuzenkamp en Annemarie van Prooijen doordeweeks vioolles geven. Zie www.strijkdomein.nl.
 • Muziek Academie Den Haag, Raamweg 36, waar de viooldocenten Vera de Vries, Maria Lewanski, Juliaan van der Linden en Sidonie Riha vioolles geven. Zie www.muziekacademiedenhaag.nl.

Groepslessen starten in de maanden September en Februari en het tarief voor 18 groeplessen van 45/60 minuten (2/3 kinderen) bedraagt 270 euro, inclusief gebruik van het instrument, dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de orkestacademie. Afrekening van de lessen verloopt via de orkestacademie. De prijs van individuele lessen bedraagt 360 euro voor 18 lesweken, inclusief gebruik van het instrument dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de orkestacademie.

Verder werkt de orkestacademie samen met de volgende viooldocenten:

 • - Ilka van der Plas – Rijswijk. Zie www.enaccord.nl
 • - Doesjka de Leu – Den Haag Regentesse kwartier
 • - Judith Heeren - Den Haag Heesterbuurt
 • - Liesbeth Bloemsaat-Voerknecht - Den Haag Centrum. Zie www.violeren.nl
 • - Elena Nakovska - Rijswijk/Den Haag Oost. Zie www.elenanakovska.com
 • - Harry van der Meer – Den Haag Zuid-West
 • - Quirine van Hoek - Voorburg. Zie www.quirinevanhoek.nl
 • - Hartini van Rijssel - Den Haag; les aan huis. Zie www.hartini.hartvoordemuziek.nl
 • - Ineke Woudenberg - Den Haag/Statenkwartier-Scheveningen
 • - Jasmijn Rais - Rijswijk
 • - Bettina Abraham - Den Haag Regentesse kwartier
 • - Laura Keuzenkamp - DH M'hoeve/L'dam/Wassenaar. Zie www.vioolles-denhaag.nl
 • - Tinka Regter - Den Haag/Valkenbos
 • - Fenneken Francken - Den Haag/Archipel

Vioolles bij een van de bovenstaande docenten vindt meestal plaats op individuele basis en bij voldoende plaats kan er het gehele jaar gestart worden. De kosten zijn ca. 360 euro voor 18 individuele lessen (per docent kan dit varieren), inclusief instrument, dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de orkestacademie. De lesprijs dient direct met de docent overeengekomen en afgerekend te worden.

Gemiddeld beginnen kinderen met het bespelen van viool tussen 4 en 8 jaar oud zijn.

Bij sommige docenten kunnen ouders zelf ook enkele vioollessen krijgen. Zo kunnen zij hun kinderen bij het studeren beter begrijpen en helpen. 

Samenspelgroep

Zodra de kinderen er aan toe zijn kunnen ze deelnemen aan samenspel, dat enkele keren per jaar wordt georganiseerd door de docenten en treden op bij samenspeelconcertjes van de docent(en). De leerlingen kunnen zo aan een groter publiek laten horen hoe leuk ze al samen kunnen spelen. Voor de samenspeelsessies ontvangen kinderen en hun ouders een aparte uitnodiging van de docent.

In schoolvakanties en op feestdagen zijn er geen lessen. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over Fiddlekids? Kijk dan eens bij "de viool" in het orkest door hier te klikken. Verder is er veel info te vinden bij veelgestelde vragen of neem contact op met fiddlekids coordinator Theo Wentink via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..