Over de Orkestacademie

Welkom bij de orkestacademie van Hofstads Jeugdorkest! De doelstelling van de orkestacademie is om kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar op te leiden voor orkestspel. Samen muziek maken is zeer stimulerend en bovendien goed voor de ontwikkeling van een kind. Sommige kinderen weten al welk instrument ze willen leren bespelen, echter voor veel kinderen is het best wel een moeilijke keuze. Er zijn diverse mogelijkheden om kennis te maken met orkestinstrumenten; o.a. begin september bij onze stand op de Haagse UITmarkt of een paar weken later tijdens de ‘Open dag’ van de orkestacademie in de Dalton scholengemeenschap. Alle instrumenten kunnen tijdens deze evenementen uitgeprobeerd worden. Ook is het gedurende het gehele jaar mogelijk op individuele basis een afspraak te maken om diverse instrumenten te proberen. Hiervoor dan graag een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Verder is er de mogelijkheid om via onze website kennis te maken met “het symfonieorkest”. Klik, bekijk het orkest en kies. Alle informatie over de orkestinstrumenten is daar te vinden.

Introductieopleidingen

Het opleidingstraject begint met een introductieopleiding van 18 wekelijkse lessen. Tijdens de introductieopleiding is het instrumentgebruik gratis en kan ervaren worden of het instrument bij het kind past. Viool- of celloles vindt meestal plaats in groepsverband en de lessen starten in september en februari. Lessen op andere instrumenten zijn meestal op individuele basis en kunnen op ieder moment gedurende het schooljaar starten (september t/m juni). Tijdens de introductieopleiding wordt er kennis gemaakt met het instrument en wordt er een start gemaakt met noten lezen. Na de introductieopleiding kunnen de meeste kinderen al een paar simpele liedjes spelen! Als blijkt dat het instrument toch niet zo goed past, kan de muziekles na 18 lessen beëindigd worden, echter het is natuurlijk leuker om door te gaan en uiteindelijk in één van de orkesten van Hofstads Jeugdorkest mee te spelen. De orkestacademie werkt samen met een groot aantal muziekdocenten, muziekscholen en docentencollectieven, en plaatsing voor muziekles op een instrument is bijna altijd mogelijk. Na afloop van de introductieopleiding kunnen de muzieklessen voorgezet worden bij de docent of een andere docent naar keuze. Bij voldoende gevorderdheid kan er meegespeeld gaan worden in een van de orkesten. Voor strijkinstrijkinstrumenten is dit gemiddeld na 2-3 jaar en blaasinstrumenten/pauken-slagwerk 1-2 jaar, nadat met muzieklessen op het instrument zijn gestart. 

Vioolles bij fiddlekids.nl

Wil je viool spelen, dan kun je al beginnen vanaf 4 jaar. Daarvoor heeft de Orkestacademie een speciaal programma, dat ‘Fiddlekids’ heet. Zie de website www.fiddlekids.nl.

Opleiding bij het Koninklijk Conservatorium

Tevens werkt de Orkestacademie van Hofstads Jeugdorkest samen met het Koninklijk Conservatorium om jonge kinderen op te leiden op een instrument voor orkestspel.  Alle informatie/aanmelding betreffende de PI- en BASIS opleidingen van het Koninklijk Conservatorium zijn te vinden via de volgende link : http://www.koncon.nl/nl/school-voor-jong-talent/. Vanaf het derde opleidingsjaar starten de kinderen op zaterdagen om 16.30uur met ensemblespel o.l.v. van een KonCon docent met wekelijkse repetities in de Dalton Scholengemeenschap te Den Haag. Dit ensemble werkt auditief, volgens de BASIS methode van het KonCon aan samenspel en muziekstukken. In november is er gelegenheid voor de kinderen van het KonCon-ensemble na de pauze mee te spelen met een gedeelte van het repertoire van het Basisorkest van Hofstads Jeugdorkest, dat wordt uitgevoerd op het kerstconcert van de vereniging in December. Zo kunnen de kinderen binnen hun eigen auditieve ontwikkelingsproces alvast proeven aan het meespelen in een groter orkest. Alle kinderen die zich in het kader van deze samenwerking participeren bij de opleidingen PI en BASIS van het Koninklijk Conservatorium komen in aanmerking om een instrument van de vereniging in bruikleen te krijgen (zie pagina bruikleen instrument).

Meer weten?

Heb u interesse in een muziekopleiding voor uw zoon of dochter? Neem dan contact op met de Orkestacademie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of meldt uw zoon of dochter direct aan via het aanmeldformulier door hier te klikken. Als je het aanmeldformulier hebt verstuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorger, inclusief lesdag/tijd.

Organisatie Orkestacademie en contacten

De Orkestacademie is door Vereniging Hofstads JeugdOrkest organisatorisch ondergebracht in een aparte stichting zodat de organisatie van de lessen goed verloopt. Deze stichting heet Stichting Orkestacademie Hofstads Jeugdorkest en is aangemeld bij de KvK onder No.41154900, RSIN-nummer 816174064. De financiële verantwoording is verkrijgbaar via de voorzitter of de penningmeester of via de website.

De doelstellingen van de stichting zijn statutair vastgelegd en betreffen:

  • Organisatie en financiering van muziekinstrumentopleidingen
  • Financiering, beheer en exploitatie van muziekinstrumenten
  • Financiële ondersteuning van educatieve en culturele projecten
  • Samenwerken met Vereniging Hofstads JeugdOrkest op artistiek vlak 

Het beleid van de stichting is gebaseerd op de doelstellingen van de stichting zoals gedeponeerd in de bovengenoemde statuten. Voor de jaren 2015 t/m 2018 is een speerpunt van het beleid om het bespelen van symfonische blaasinstrumenten te stimuleren. Hiertoe is een stimuleringsprogramma geeffectueerd, waarbij het (blaas)instrument 4 jaar gratis ter beschikking wordt gesteld aan beginnende leerlingen en er een korting op het lesgeld van de introductiecursus wordt verstrekt. 

Voorzitter Theo Wentink  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Secretaris Marianne Middelhof Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Penningmeester Guus Beek Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lid Nynke Jansen  
Lid Michel Feldmann  
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Viool en altviool
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Cello en contrabas
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Houtblazers
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Koperblazers
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Harp
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Pauken en slagwerk

Contact 

Voor algemene vragen en/of informatie is de Orkestacademie bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Voor vragen over de beschikbaarheid van instrumenten, kunt u contact opnemen met materiaalbeheerder van Hofstads JeugdOrkest via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor vragen over Vereniging Hofstads JeugdOrkest kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..