Basisorkest

Het VHJO Basisorkest heeft zo'n 25 leden in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Strijkers die al 2 tot 3 jaar les hebben kunnen meestal in het Basisorkest starten. Blazers kunnen na 1 tot 2 jaar les instromen, e.e.a. afhankelijk van de gevorderheid op het instrument. Alle blazerspartijen worden apart gearrangeerd door de dirigent, zodat rekening kan worden gehouden met de vaardigheid van het betreffende kind. 

Repetitie: op zaterdagmiddag van 16.15 tot 18.30 uur , Dalton Den Haag

Orkestcoordinatoren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

De dirigent: Inge Reinders

Basisorkest dirigent - Inge Reinders

Na de zomerstop 2018 volgt Inge Misha Sporck op als dirigent van het basisorkest. Inge: "Het is mijn wens om muziek voor kinderen betekenisvol te maken. De ontwikkeling van vaardigheden zoals muzikaliteit, luisteren, kijken en reageren op elkaar zorgt ervoor dat er wordt geleerd om optimaal samen te spelen. Hierdoor kunnen de kinderen nóg meer genieten van het samen muziek maken."

Inge Reinders heeft op de conservatoria van Den Haag en Tilburg schoolmuziek en hobo gestudeerd. In Den Haag heeft zij tevens directielessen van Wim Bredenhorst en Frans van Moonen ontvangen. In de periode tussen 1985 en 1989 heeft zij de speelgroepen van het Hofdstads JeugdOrkest gedirigeerd onder begeleiding van de eerder genoemde Wim Bredenhorst. Hier heeft zij ruime ervaring opgedaan in het werken met (jonge) kinderen. Ervaring die zij vandaag de dag nog gebruikt. Hierna tot 1993 en tussen 2004 en 2018 heeft zij bij Viotta Jeugdorkesten het Juniorensemble gedirigeerd. In 2014 is hier het voorbereidende ensemble bijgekomen. Bij Viotta heeft Inge op enthousiaste wijze jonge muzikanten de beginselen van het samenspel bijgebracht, een basis voor het verdere orkestspel. Tevens heeft Inge tussen 1989 en 2013 met veel plezier gewerkt bij de toenmalige Stedelijke Muziekschool, het latere Koorenhuis. Hier heeft ze zowel orkesten gedirigeerd, als lessen algemene muzikale vorming gegeven. Na de opheffing van het Koorenhuis heeft zij dit werk bij de Muziekacademie Den Haag nog een aantal jaren voortgezet. Verder heeft zij bij de Delftse VAK kinder- en jeugdorkesten gedirigeerd en tot slot heeft Inge nog meerdere leerorkesten van het basisschoolproject van het Residentie Orkest gedirigeerd.

"Ik wil dat de kinderen op muzikaal gebied het beste in zichzelf naar boven halen, met als doel dat het orkestspel een verrijking voor hen is. Dit zorgt ervoor dat zij met nóg meer plezier samen muziek maken."

Minimumvaardigheden:

Muziek incidenteel in de toonsoorten van twee mollen tot twee kruizen. Voor trompet en klarinet in Bes: tot vier kruizen.

Strijkers: 

Viool:

veelvuldig gebruik van hoge en lage 2e vinger, incidenteel gebruik van lage 1e vinger, hoge 3e vinger, 4e vinger.

Cello:

gebruik van de grote greep, zowel naar boven als naar beneden.

Blazers:

alle tonen van de chromatische toonladder kunnen vinden. Het redelijk vlot kunnen spelen, of er mee bezig zijn van:

Fluit, hobo:

stukken met fis en cis, bes en es.

Klarinet, trompet, hoorn:

stukken met 1 tot 3 #.

Klarinet:

overgang van a' (of bes') naar b' en terug (registerwisseling).