Jeugdorkest

Het Jeugdorkest is het oudste en grootste orkest van de vereniging, en telt op het ogenblik ongeveer 70 leden. Het Jeugdorkest bestaat uit scholieren en studenten in de leeftijd van ca. 14 - 25 jaar. In het orkest is er bijna altijd wel plaats voor strijkers, vooral contrabassen, celli en altviolen. Momenteel zijn er ook vacatures voor hoorn, trombone, hobo, klarinet en fagot. Mocht je graag meespelen in het orkest met welk instrument dan ook, maar weet je niet of er een plekje is, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 Repetitie: op zaterdagavond van 19.15 tot 22.30 uur, Dalton Den Haag

Orkestcoordinatoren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De dirigent: Marcel Geraeds

Marcel GeraedsJe geeft de jonge musici een ervaring die ze de rest van hun leven zal bijblijven. Laat dit dan in elk geval een fantastische zijn. Je moet ervan leren, je zal ervoor moeten werken, maar bovenal moet je ervan kunnen genieten. Dat is de insteek waarmee we onze concerten voorbereiden. Werken met jeugd is intensief, maar de voldoening van alle energie die op een concert samen komt is groots.”

Na als klarinettist cum laude te zijn afgestudeerd aan het Brabants Conservatorium studeerde Marcel Geraeds (1973) van 1998 tot 2002 in Tilburg orkestdirectie bij Jac van Steen Georg Fritzsch. Van 1999 tot 2002 assisteerde Marcel Geraeds Jaap van Zweden en in de daaropvolgende jaren dirigeerde hij projectmatig diverse orkesten waaronder het Philips Orkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest het het Amstel Strijkers Ensemble en leidde hij het Nederlands projectorkest Capita Selecta tijdens tournees naar Italië, Hongarije en Frankrijk.

In 2010 behaalde hij de eerste prijs tijdens de International Conductorscompetition in Macon (USA). Per 2010 is Marcel Geraeds verbonden aan Hofstads JeugdOrkest als dirigent van het Jeugdorkest, het stokje overnemend van Lex Veelo, die meer dan 40 jaar aan de vereniging verbonden was. Daarnaast is Marcel actief als klarinettist in diverse beroepsorkesten van Nederland is hij lid van het Farkas Quintet Amsterdam.

Zie ook: www.marcelgeraeds.nl

Repertoire en minimumvaardigheden

Muziek uit het klassieke, romantische en gematigd moderne repertoire in de toonsoorten van 6 mollen tot 6 kruizen.

Bekijk hier het historische repertoire van het Jeugdorkest.

Strijkers

Lezen met 8va, G-sleutel (altviool) en Tenorsleutel (cello). Vibrato. Alle streeksoorten, inclusief spiccato en saltando.

Positiespel:

  • Viool III (indien aanwezig) tot 3e pos. (incl. 2e pos.)
  • Viool II tot 5e pos. (incl. 4e pos.)
  • Viool I tot 7e pos. en hoger
  • Altviool tot 4e pos. (en hoger)
  • Cello tot duimpositie (en hoger)
  • Contrabas tot 6e pos.

Blazers

Goed gehoor voor zuivere intonatie. Timbre begrip en toepassing. Ritmisch en dynamisch spel.

Bij-instrumenten: Het (tijdelijk) spelen van:

  • Piccolo voor fluit
  • Althobo voor hobo
  • Basklarinet, saxofoon voor klarinet
  • Contrafagot voor fagot

Koper

transpositie van partijen

Slagwerk

alle instrumenten.