Strijkorkest

Op zaterdagmiddag spelen in Hofstads Strijkorkest jonge strijkertjes (cello, altviool, viool en contrabas) in de leeftijd van ongeveer 7-10 jaar. Onder leiding van de dirigent leren ze de eerste beginselen van het samenspel. De nadruk ligt op het leren samenspelen en niet op de moeilijkheidsgraad van de muziek. Op het moment dat zij ver genoeg zijn kunnen ze toetreden tot het Basisorkest.  

Repetitie: op zaterdagmiddag van 16.15 tot 18.15 uur, Dalton Den Haag

Orkestcoordinatoren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Op zaterdagmiddag spelen in het Strijkorkest jonge strijkertjes (cello, altviool, viool en contrabas) in de leeftijd van ongeveer 7-10 jaar. Onder leiding van de dirigent leren ze de eerste beginselen van het samenspel. De nadruk ligt op het leren samenspelen en niet op de moeilijkheidsgraad van de muziek. Op het moment dat zij ver genoeg zijn kunnen ze toetreden tot het Basisorkest.  

De dirigent: Nicoline de Waal - Asberg

Nicoline de Waal - Asberg

“Op het puntje van je stoel, voeten op de grond en de stok op de snaar... Zet de stok op je hoofd, op je neus, maak een baard of een bril”. Met vooral veel positieve benadering werken we aan een hoge kwaliteit van het Strijkersensemble. Keer op keer stijgen de kinderen boven zichzelf uit en laten op concerten zien dat je na één of twee jaar les al zeer muzikaal kan leren samenspelen.”

Nicoline de Waal-Asberg begon op haar vierde jaar met vioollessen. Zij had les van Stieneke Voorhoeve-Poot en vervolgde haar vioolstudie bij ineke Bredenhorst. Zij was lid van het Viotta Jeugdorkest o.l.v. Wim Bredenhorst (1944-2001), wie zij nog steeds als grote inspiratie ziet. Op haar vijftiende ging Nicoline contrabas spelen en kreeg les van Arno van der Wiel en Harm-Jan Schwantje. Zij heeft contrabas doorgezet aan het conservatorium bij Peter Stotijn en Peter Leerdam. Nicoline heeft opleidingen gevolgd tot Suzuki docent in Chicago, Beaver Creek (Colorado), Stevens Point (Illinois) en Kopenhagen.

In 2000 was Nicoline gastlid van Hofstads JeugdOrkest en ging zij mee op tournee naar Hongarije. Sinds 2010 is zij aan de vereniging verbonden als docent viool (Fiddlekids), cello en contrabas en dirigeert zij sinds 2011 het Strijkorkest. Daarnaast heeft Nicoline in 2007 haar eigen particuliere muziekschool opgezet: de Suzuki Music School in Rijswijk.

 

Foto's van het strijkersensemble

 

Repertoire

korte stukjes met een duidelijke vorm

Minimumvaardigheden

Muziek voor drie vioolgroepen en cello in toonsoorten G en D

Noten:

de bijbehorende noten moet een kind redelijk vlot van blad kunnen spelen en de notennamen kunnen opnoemen.

Notenwaarden:

achtste-, kwart-, kwart- met punt, halve-, halve- met punt en hele noot.

Rusten:

kwart-, halve en hele rust

Maatsoorten:

twee, drie- en vierkwartsmaat

Viool:

eerste, tweede en derde vingers op alle snaren (hele, hele, halve toonafstand); de hoge én de lage tweede vinger op de A- en de E-snaar

Cello:

eerste, tweede, derde en vierde vinger (kleine greep)