Lid worden

Maak kennis met Vereniging Hofstads JeugdOrkest

Vereniging Hofstads JeugdOrkest geeft kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar de mogelijkheid om in een orkest te musiceren. We hebben 6 verschillende orkesten/ensembles. De kinderen doorlopen op basis van hun vordering, vaardigheid en leeftijd de Orkesten in de Vereniging. We hebben bewust voor dit model gekozen. Zo groeien de orkestbezetting en moeilijkheidsgraad van de muziekstukken met de kinderen mee.  Hierdoor zijn steeds weer nieuwe uitdagingen mogelijk en kunnen de jonge musici zich verder ontwikkelen.

Zou jij wel in een orkest willen spelen?

Heb jij muzikale vaardigheden en zou je best met anderen samen muziek willen maken, dan is Vereniging Hofstads JeugdOrkest misschien wat voor jou. Hier kun je lezen wat je moet doen als je in een orkest wilt meespelen. En hoe je lid kunt worden van onze Vereniging.

Eerst meespelen

Als je een orkestinstrument bespeelt en muziekles hebt op je instrument, ben je op een van de Instroomdagen van harte welkom bij Vereniging Hofstads JeugdOrkest. Als aspirant-lid mag je 4 weken op proef mee spelen met een van de orkesten. Zo kun je de sfeer van het samenspelen proeven. Als je van plan bent om langs te komen om te luisteren of om direct mee te spelen, laat dat dan eerst even aan ons weten. Daarvoor neem je  contact op met het secretariaat van de Vereniging via de secretaris. Daarna wordt je uitgenodigd voor een repetitie door een orkestcoördinator.

Tijdens de proefperiode van 4 weken kun je als aspirant-lid vrijblijvend meespelen zonder enige financiële verplichting.

Lid worden

Op de eerste repetitie wordt je geplaatst in een van de orkesten overeenkomstig de kernleeftijd van de orkesten. Kinderen vanaf 10 jaar zonder orkestervaring ontvangen eerst een stoomcursus Orkestspel in het Strijkorkest (alleen strijkers), het Basisorkest (tot en met 12 jaar, strijkers en blazers) of in het Voorbereidend Orkest (tot en met 15 jaar, strijkers en blazers). Een van de dirigenten is aanwezig om over de plaatsing te beslissen.

De leeftijdsopbouw van de orkesten zoals hieronder aangegeven is een indicatie. Kinderen kunnen ook iets jonger of iets ouder zijn:

Strijkorkest Basisschool groep 3-4-5-6 (kernleeftijd is 8-9)
Basisorkest Basisschool groep 6-7-8 (kernleeftijd is 10-11)
Voorbereidend Orkest Basisschool groep 7-8-Brugklas (kernleeftijd is 11-12)
Juniorenorkest Middelbare school klas 1-2-3 (kernleeftijd is 13-15)
Jeugdorkest Middelbare school klas 4-5-6 en student (kernleeftijd 16-22)
Strijkersensemble Middelbare school vanaf klas 4 (ca. 15-25 jaar)
Blazersklas (nieuw) Voor jonge blazers met 0-2 jaar ervaring ter voorbereiding op instroom in basisorkest.

 

Wij willen je vragen om voor of op de eerste dag het aanmeldformulier in te vullen? Dit is belangrijk om al de gegevens beschikbaar te hebben. Als het aanmeldformulier is ingevuld ontvang je een bevestiging van onze secretaris en word je uitgenodigd voor de Instroomdag. Na de proefperiode van 4 weken wordt je aanmelding omgezet in definitief lidmaatschap van Vereniging Hofstads JeugdOrkest.

Als het aanmeldformulier is ingevuld en er zijn wijzigingen in de gegevens, wijzig dan je gegevens via ditzelfde formulier. Je krijgt van de wijzigingen een bevestiging van de secretaris.

Doorstromen naar een volgend orkest

Tweemaal per jaar komen de dirigenten bij elkaar om te kijken wie van de orkestleden zover zijn dat ze door kunnen stromen naar een volgend orkest. Daarbij kijken ze naar het spelniveau (kun je de orkestpartijen van het volgende orkest spelen?), de leeftijd en naar het repetitie- en concertbezoek.

Er zijn in principe twee momenten waarop je kunt doorstromen: januari en augustus/september.  

Orkestcoördinatoren

Elk orkest heeft één of meer orkestcoördinatoren. Zij zorgen er voor dat de repetities, concerten, evt. tournees en studiedagen goed verlopen. Namen en e-mailadressen vindt u hier.

Actieve participatie van ouders

Onze Vereniging heeft veel enthousiaste, actieve vrijwilligers. Naast bestuursleden zijn ouders betrokken als bijvoorbeeld orkestcoördinatoren, thee-ouders en andere hulpkrachten. Zij leveren allemaal op structurele wijze of ad hoc een bijdrage aan het reilen en zeilen van onze Vereniging. Wij stellen alle hulp van ouders, klein of groot altijd zeer op prijs!

Ongevallenverzekering en verzekering van instrumenten

DDe Vereniging heeft geen eigen ongevallenverzekering voor orkestleden of voor de instrumenten van orkestleden tijdens repetities, concerten, studiedagen, vervoer, tournees etc. Onze orkestleden moeten zelf voor verzekering van hun instrumenten zorgen. Het is handig als je daarvoor een taxatierapport hebt.

Instrumenten die door orkestleden van de Vereniging huren of lenen, zijn wel door de Vereniging verzekerd.

Vragen of meer weten?

Heb je vragen, of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Dat doe je door een e-mail te sturen naar de secretaris van de Vereniging Hofstads JeugdOrkest via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.